В килията на монаха | Ескейп стая „CODEXODUS“

17 views

Намери Библията и научи повече за Божието Слово – концепцията на мобилната ескейп стая, част от националния проект „150 години „Славейков“ превод на Библията“ 

Срещаме се с Антон Партинов, оператор на мобилната ескейп стая „CODEXODUS“, в края на поредното посещение на играта в София. Той ни разказва за срещите си и разговорите с хора из цялата страна през последните две години, от както се занимава с това.

 „Работата е интересна, защото обикалям из цялата страна, срещам се с много хора и имам голяма възможност да свидетелствам за Бог на хората, които имат интерес, а такива има“, споделя Антон.

Влизаме в стаята заедно с него, за да ни покаже нейните тайни и загадки. Стаята представлява килия на монах в манастир до планината Синай. Още с влизането в стаята, атмосферата и музикалният фон ни пренасят хилядолетия назад, когато монасите са създавали преписи на Библията. Един от тези преписи е скрит някъде в стаята, а играчите имат задачата да го намерят, преминавайки през загадки, които да разберат и изпълнят, за да продължат към следващата стъпка, и така докато открият Библията.

„В това има голяма символика, защото през целия си живот човек търси Бог. Стаята се харесва изключително много от всички посетители и след играта хората реагират изключително добре. Създава се много добър контакт“, разказва Антон.

След приключване на играта Антон насочва хората да се замислят какво е съдържанието на Библията и какви са посланията в Божието Слово. Често има дискусии с участниците за Бог, Библията и ролята им в нашия живот. Стаята е създадена към проекта „150 години „Славейков“ превод на Библията“ и това е идеята на инициативата – да насочи вниманието на хората към Библията. Проектът на СЦАСД, подкрепен от АСИ България, включва различни културни събития и негови партньори са Националния Литературен Музей към Министерство на културата, Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и други.

Стаята обикаля България за трета поредна година, а на година минават около 800 играчи. Тя е активна от април до октомври и към момента е била в над 10 града в страната, като във всеки град остава по един месец. Следващите спирки на стаята са в Казанлък, Шумен, Търговище, Монтана и Берковица до октомври 2024 г. Информация за локацията и за записване за играта има във Facebook страницата на стаята и на https://bible.bg/

„Мога да кажа, че няма човек без духовен интерес. Ключовият момент е по какъв начин да се подходи и да се подпали този духовен интерес“, завършва Антон в края на разговора ни.


Още от тази поредица: