Двойната радост да помагаш на хора в нужда | МлаДоС

15 views

От 1 до 8 септември в село Таймище, община Антоново, се проведе ежегодната доброволческа инициатива МлаДоС, организирана от АДРА България и Младежки отдел към СЦАСД. Над 30 доброволци се включиха в подобряването на условията на живот за две многодетни семейства в нужда.

След горски път със стръмни завои и сгушени селца, стигаме до просторното село Таймище, разположено на продълговат хълм с впечатляващ пейзаж към Балкана. Тук всяка къща е обърната към планината, простираща се под селото, и носи усещане за уединение с природата и Балкана.

В контраст с красивата природа, в селото честа гледка също са неподдържаните стари къщи. Неподдържани, но обитавани. Обитавани от семейства, които срещат затруднения да си осигурят по-добри условия за живот. Едно от тях е петчленното семейство на Бекир. Той работи във ферма в края на селото, но приходите му не са достатъчни да ремонтира дома си и трите му деца, на възраст между 3 и 9 години, живеят в общи стаи и неподходяща среда.

След проучване в различни части на страната, АДРА се свързва с община Антоново и кметството на село Таймище, които посочват семейството на Бекир и още едно семейство като нуждаещи се от основен ремонт на къщата. Целта на проучването е да установи къде АДРА да проведе ежегодната програма МлаДоС, която набира средства и доброволци от цялата страна за подобряване на условията на живот за семейства в нужда.

Програма МлаДоС означава „Младежко доброволно служене“ и събира млади доброволци и майстори, които посвещават една седмица от своето лято, за да преобразят къщата на някое семейство. Тя е насочена към младежи, но всеки е добре дошъл. Избраните семейства за програмата често са многодетни семейства с малки деца, които имат належаща нужда от подобрение в условията на живот.

„Семействата, на които помагаме, живеят в лоши битови условия поради ниски доходи или повече деца. Те живеят в стари постройки, много често къщите са без санитарни помещения и хората живеят в крайна бедност“, коментира Мариан Димитров, Изпълнителен директор на АДРА България.

В село Таймище пристигат 30 доброволци с желанието за една седмица да направят най-належащите ремонтни дейности за двете семейства. В двете къщи се изграждат вътрешни баня и тоалетна, каквито не са били налични досега. Едната къща получава нов покрив, а другата – нова дограма и реновирани стаи. Ден след стартирането на работата, покривът е свален и изграждането на новия е в ход; канализацията е прокарана и работата върви със светкавична бързина.

„Моята мотивация да се включа в програма МлаДоС е това, че можем да помогнем на някое семейство. Аз съм тук с моята съпруга и деветгодишния ни син, който също помага. Искам детето ми да има желание да помага на хората и да разбере, че е много по-ценно, когато правиш нещо за друг човек, не само за себе си“, казва доброволецът Николай Караджов.

Камелия е участник за трета година в програмата и споделя, че за нея един от най-емоционалните моменти е, когато вижда радостта в очите на хората. „Да помагаме е нещо хубаво и на мен ми носи голяма радост. Колкото носи радост на семействата, мисля, че два пъти повече на мен, и това да виждам техните усмивки е много удовлетворяващо усещане“, разказва Камелия.

Мариан Димитров коментира, че след МлаДоС доброволците са мотивирани да правят добро и да променят и своята среда и общност.

„Младежите се връщат не само с уморени и наранени ръце, но има едно много по-дълбоко значение за тях. Тук се създават приятелства, принадлежност и осъзнатост. След програма МлаДоС младежите стават по-активни, по-отговорни, по-вдъхновени и мотивирани. Те израстват тук“, казва Мариан Димитров.

В края на едноседмичната работа всички поставени цели пред доброволците са изпълнени и дори остава време да декорират детските стаи с красиви природни илюстрации. За бързата работа допринасят и самите семейства – от най-малкия до най-големия член на семейството се включват с помощ, храна и подкрепа за доброволците.„Много ни зарадвахте, нямам думи да изкажа благодарността и радостта си. Благодаря на целия ви екип!“, казва развълнувано Бекир с усмивка и радост в очите.

Програма МлаДоС се осъществява с подкрепата и съдействието на общините и кметствата, а средствата за ремонтните дейности се набират с доброволни дарения от съпричастни хора и строителни фирми, които предоставят материали. Ако искате да бъдете част от програма МлаДоС или да дарите за инициативата, следете сайта на АДРА България за следващата програма.


Още от тази поредица: