“Небесни граждани” | Изследователски лагер 2024

54 views

Усмивки, емоции и нови приятелства на тазгодишния изследователски лагер

– „Изследователи винаги…“
– „Го-то-вииии!“

Всяка сутрин започва с тези думи за юношите на националния изследователски лагер. Мотивирани, не винаги наспани, но с големи усмивки и готовност, младежите нетърпеливо очакват да разберат какво предстои през днешния ден. И най-често това са много физически тренировки, ориентиране, прилагане на логика, много смях, научаване на нови умения, време за хваленние и размисли върху Божието слово.

От 7 до 14 юли на хижа Върховръх в Родопите се проведе Национален изследователски лагер 2024, организиран от Клуб „Изследовател“ и Младежки отдел към СЦАСД. Над 100 младежи на възраст от 11 до 15 години взеха участие в множество скаутски игри и придобиха нови знания и умения. Освен в игрите, младежите се включиха в лекции на библейска и духовна тематика със заглавие „Небесни граждани“. Гост-говорители за духовната част на лагера бяха Александра Мора и Исак Чиа от Младежки отдел към Интер-европейската дивизия на ЦАСД.

„Клуб Изследовател е скаутска организация, в която развиваме своите умения като ориентиране и оцеляване в дивата природа. За нас е много важно да развиваме и себе си духовно – Бог, човекът, природата – това са основните ценности на клуба,“ казва Светлин Томанов, организатор на лагера.

Младежите взимат участие в две игри през деня, които им помагат да развият физически и интелектуални умения. В следобедните часове се провеждат ателиета и практики, като шиене, засаждане на растения, ориентиране, палене на огън, правене на възли, оказване на първа долекарска помощ и други практични умения. Тази година в края на лагера се проведе и състезание-изпит за наученото по време на този и предходните лагери.

„Аз съм по-добра във физическите игри отколкото логическите, но тук също придобих умения като сръчност и издръжливост. Създадох и много нови приятелства,“ споделя четиринайсетгодишната Божидара, участник в лагера.

За много от младежите вечерните теми са едни от най-интересните. Темите на лагера тази година разглеждат християнските текстове за т.нар. „плодове на Духа“ от Галатяни гл. 5. Всяка вечер се разглеждат две библейски ценности.

Искаме да предадем на младежите, че когато позволим на Бог да действа в сърцата ни, това означава, че му позволяваме да ни променя и произвеждаме това, което се нарича „плодовете на Духа“ в Библията. Когато сме свързани с Бог, ние Му позволяваме да произвежда любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, вярност, кротост и себеобуздание. Това е, което искаме нашите изследователи да приложат в живота си,“ казва Александра Мора.

Освен теоретичната част, младежите всеки ден имат предизвикателство, фокусирано върху духовната тема, която се разглежда. Имат 24 часа да изпълнят предизвикателството и по този начин да преживеят казаното от лекциите. Поставят им се и въпроси, по които да мислят, и често споделят интересни преживявания, след изпълнение на предизвикателството.

„Трите неща, които бих искал участниците от лагера да си вземат, са – да научат нещо ново за себе си, например, че обичат природата или че могат повече от колкото си мислят; на второ място – да подобрят връзката си с Бог, тя да продължи през годината, да не е само пламъкът, който запалваме тук; и на трето място – да запазят многото приятелства, които създават на лагера. казва организаторът на игрите Нино Маринов.

Петнайсетгодишната Елисавета обобщава преживяването си в лагера така:

„Ще се прибера с хубавите спомени, нови знания, много приятели от цялата страна, вдъхновение от лагера и една възглавничка, която сама си уших.“


Още от тази поредица: