Семейството – общност или група от индивиди

382 views

Най-малката клетка на обществото е семейството. То е важно, защото в семейния кръг децата научават (или не) как да бъдат част от други по-големи общности – училище, църква, приятели, професионална среда, народ и др.

Семейството ни сплотено ли е, или индивидуализмът мотивира всеки от нас да намери спокойствие в усамотението? Има ли нещо, което да е интересно на всички и около което да се обединят всички? Кой ще поеме ролята на обединител? Само за себе си ли мислим, или с готовност посрещаме и нуждите на другите? Как да възпитаме у децата си чувство на принадлежност към обществото? Можем ли заедно да направим нещо полезно за хората извън семейния ни кръг?

За да бъде семейството единно, всички (особено родителите) трябва да полагат целенасочени усилия. Работата заедно прави от членовете на семейството екип, общност и в резултат на това се подобрява атмосферата в дома.

Не пропускайте да гледате и последния епизод от поредицата на Hope Channel Bulgaria, Радио 3:16 и Пин медия – „Огледало за родители“. В него експертът по детско водителство Надежда Михайлова отново ще сподели своя професионален опит.


Още от тази поредица: