Когато децата ни манипулират

426 views

„Ама мама ми позволява“ (използва се, когато мама не е у дома), „Никога повече няма да правя така…“, „Купете ми го и със сигурност ще…“, „А Васко има три от тях …“, “Ще се махна от вас“, „Е, моооооооля те…“.

Няма начин да не сте били подлагани – и то многократно – на артилерийския обстрел на тези реплики. Всички те имат една-единствена цел – да ни обработят така, че да осъществим желанието на детето. А пък вечно заетият родител е най-лесната „плячка“ за детските манипулации.

По какво да разпознаем, че детето ни използва нашите слабости за постигането на целите си? Парираме ли опитите му за манипулация, като по този не позволяваме да изгради устойчив модел на поведение? Когато общуваме с детето си, от позицията на силата ли го правим, или го оставяме само да избира и решава, за да се почувства независимо и самостоятелно? Учим ли го, че то носи отговорност за своите действия?

В поредицата „Огледало за родители“ сладкодумната Радостина Горанова посреща сертифицирания коуч Надежда Михайлова, която ще даде практични примери и ще ни срещне с реални свои клиенти, в които ще разпознаете и собствените си родителски битки и терзания. Какво да правим, „когато децата ни манипулират“, ще разберем от пети епизод на съвместната продукция на “Hope Channel Bulgaria” и ПИН медия.

Въпроси за размисъл:

  • За какво най-често се “манипулирате” вкъщи?
  • Какви правила можете да съгласувате с детето предварително, за да избегнете взаимното “манипулиране”?

Още от тази поредица: