Време за криза или време за добро

Време за криза или време за добро

Най-бедните хора в света вече започнаха да усещат последиците от кризата. Аша Джафар казва: „Тази здравна криза се оказа всичко друго, но не и добър изравнител“. Той е доброволец и без да обръща внимание на широко разпространената идея, че всички сме равни пред заплахата от този нов враг, разнася храна на семейства в бедняшките квартали в Найроби.

Въпреки че недостигът на храна не е ново явление и светът вече е преживявал тежки хранителни кризи, те са регионални, причинени от екстремни метеорологични събития, конфликти или икономически проблеми. Според експертите сега недостигът на храна се превръща в глобален феномен. Той оформя пресечната точка на няколко фактора. От една страна са здравната криза и нарушаването на икономически ред, а от друга страна – по-старите проблеми като промените в климата, миграцията и въоръжените конфликти. Според директора на Световната продоволствена програма към ООН – Дейвид Бийсли, това, което бедните хора преживяват сега, е „хуманитарна и хранителна катастрофа“.

Няма нужда да ходим в Азия или Африка, за да усетим размерите на тази катастрофа. Самите ние си имаме предостатъчно бедни и нуждаещи се. Как можем да им помогнем? Старомодно понятие ли е благотворителността? Бедните или богатите помагат повече? Икономистът филантроп Георги Ангелов ще сподели опита си в предаването „На фокус“, а историчката Маргарита Магерова ще ни разкрие интересни факти, за да ни постави на правилното място в потока на историята на благотворителността.


Още от тази поредица: