Да се смееш е да живееш

Публикувано на: 24 Април, 2020 | 21:58 ч.
Има 1916 преглеждания на статията преди вас.

Това е невероятен подарък от Бог, който ти помага да се справиш с ежедневния живот. То е радостно, приятно преживяване, което променя нашия емоционален отговор към стреса. Временно ни разсейва от нашите проблеми и ни помага да видим по-светлата част от живота. Да избереш да се смееш не променя обстоятелствата, а начина, по който ги възприемаш.

Проучвания, извършени върху доброволци преди и след хумористично събитие, доказват, че кратките епизоди на смях помагат да се намали вътрешната болка, отчита се спад на стресовите хормони и подобрение на имунитета.

„Смехът подсилва имунната система, така че опасността да се разболеем е по-малка и дори да се разболеем, възстановяването ни ще е по-бързо,” казва Лесли Лил, автор на „Изсмей твоя път към щастето”

Както авторът и философ Бъртранд Ръсел казва:

„Смехът е най-евтиното, но и най-ефикасно чудотворно лекарство. Смехът е универсалният лек.”

Учените все още му преписват заслуги при лечението на някои заболявания.

Ползи за ума

Смехът намалява психологическото напрежение и увеличава енергията, позволява ти да бъдеш фокусиран и да свършваш повече работа. И двете страни на ума са стимулирани, докато се смееш. Той насърчава ясното мислене, хуморът и креативността, също така помага на способността ти да разрешаваш проблеми.

Хора, които се смеят лесно и по-често, имат по-високо самочувствие и са с много по-позитивен мироглед като цяло. Гледайки обективно, смехът е механизъм за оцеляване, който намалява напрежението и ни прави адаптивни, когато се изправим пред промяна.

Михаил Кортина, директор на заведение за извънболнични услуги в „Регионален Център за Умствено Здраве” в Индиана, САЩ, намира, че пост-травматичния стрес (PTSD), може да бъде успешно излекуван със смях.

„Терапията, разработена от терапевта във Флорида Джон Конъли, е отправена точно към хора, страдащи от пост-травматичен стрес, които са преживели травматични събития в живота си или се борят с подтиснатост, вина или дълбока скръб, наред с останалите заболявания.”, казва Кортина.

„Весело сърце прави засмяно лице, а от скръбта на сърцето духът се съкрушава.”

Притчи 15:13

Смехът ни освобождава от ежедневните грижи, позволявайки ни да сме позитивни и да се концентрираме върху истински важните неща в живота.

Ползи за здравето

Векове наред се е смятало, че хуморът има лечебни свойства, както се казва в Библията в Притчи 17:22

„Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите.”

Притчи 17:22

Факт е, че смехът подсилва имунната система, защитава тялото от ракови заболявания, като увеличава белите кръвни клетки, които помагат в борбата с туморни клетки.

Той също намалява шанса за дихателни инфекции, защото използва пълният капацитет на белите дробове. Когато се смееш, дишаш по-дълбоко, изпълвайки целите дробове. Това спомага за изчистването на дихателната система и пълното насищане с кислород в кръвта.

Когато се смееш активираш до 15 лицеви мускула, които работят заедно, за да се усмихнеш напълно. Това увеличава кръвообръщението на лицето и изпъва повърхността на кожата, което от своя страна те кара да изглеждаш по-млад и по-здрав.
Смехът увеличава и наситеността на сератонин, който е естествен анти-депресант. Също действа и като ефективен разсейващ фактор от неща, които причиняват подтиснатост и гняв.

Ползи за взаимоотношенията

Смехът е заразителен. Има по-голяма вероятност да се смееш в компания, отколкото сам. „ Причината смехът да е толкова заразен е защото акривира много огледални неврони. Когато видим човек да се смее или прозява, има голяма вероятност да реагираме по същия начин.”, казва Лейл.

Колкото повече смях носиш в своя живот, толкова по-щастливи ще бъдат и хората около теб.

Смехът не идва само от това да чуем някоя шега, но и от прекарване време с приятели и семейство. Когато се смееш с някого, се чувстваш по-щастлив, позитивен и спокоен, независимо от обстоятелствата.
Споделеният смях допринася до пълноценни и вълнуващи взаимоотношения. Всички емоционално споделени преживявания надграждат и правят по-силни приятелски връзки, но смехът добавя бодрост и позитивна енергия. Хуморът е силен и ефективен начин за лекуване на проблеми  между двама души, несъгласия или болка. Той събира хората в трудни моменти.

Смехът топи ледовете и съумява да потуши конфликти и да намали напрежението в разгорещени разговори. Независимо дали е с твоя партньор, приятели, роднини, колеги, може да използваш хумора, за да изглади несъгласията, да намали стресовите нива и да се разрешат проблемите по начин, който да възстанови или запази взаимоотношенията.

Като избереш да се смееш и да подхранваш щастието, ти ще имаш повече енергия  да се наслаждаваш на живота и ще преодоляваш изпитанията с положителна нагласа. Както е казал Ейбрахам Линкълн:

„Повечето хора са толкова щастливи, колкото умът им позволи.”
Ейбрахам Линкълн

 

 

Информацията за статията е извадена от следните източници:

  • Lyle, L (2014). Laugh Your Way to Happiness, Watkins Publishing Limited, USA.
  • Tickell, J (2013). Love, Laugh and Eat, Longevity Plus Pty Ltd, New York.
  • Ferguson, ER (2013). Super Healing, Health Communications, Inc, Florida.
  • letslaugh.com.au/content/benefits-laughter