Връзки

Публикувано на: 7 Май, 2020 | 10:39 ч.
Има 2044 преглеждания на статията преди вас.

Въпрос: Аз съм християнин и необвързан. Знам качествата, които търся в бъдещия си партньор: очевидно, да има искра е важно, както и характера, съвместимостта и, тъй като аз съм християнин, бих искал бъдещата ми съпруга също да бъде такава. Има ли нещо повече, което да добавя към списъка си с „желания“?

Отговор: Изброили сте някои отлични качества, които наистина не подлежат на обсъждане, ако искате здравословна връзка. Бих добавил само две други. Вие бихте искали човек, който е посветен на вас и вашата връзка. Исус каза:

„Каквото Бог е събрал, никой човек да не разделя”

Матей 19:6

Ако човек е отдаден на връзката, когато възникнат проблеми, той ще търси решение, а не изход!

Вторият фактор е някой, с когото може да се общувате добре – той с вас и вие с него. Комуникацията е най-важната съставка в една здрава връзка. Ако не можем да общуваме в една връзка, след време тя ще се разпадне. Интимността се развива тогава, когато  споделяме нашите мисли и чувства.

В своята книга „Шестте“ пастор Тай Гибсън представя шест правила за здрава комуникация. Според него ефективната комуникация е от решаващо значение за постигането на здрав и дълготраен брак, изпълнен с любов. Ако двойката е здрава, двамата трябва да се вслушват един в друг и да споделят без да се чувстват стъпкани, отхвърлени или манипулирани. Интимна комуникация като тази не идва естествено, а е нещо, за което трябва да работим целенасочено.

Ето кои са шестте правила за по-здрава комуникация:

1. Чест

“Също така, мъже, живейте с тях с разум, като отдавате почит на жената”

1 Петрово 3:7

Да почиташ някого означава с думи и дела да показваш, че наистина държиш на него. Всъщност първоначалният смисъл на думата „чест“ на гръцки е „тежък“. Така че, когато отдавам чест на моята съпруга, аз ценя мнението и́ – то има „тежест“ за мен. Когато говори, аз я слушам, защото наистина искам да я разбера по-добре. Ако обмисляте брак с някого, проверете дали си отдавате почит, когато общувате.

2. Смирение

Винаги трябва да сме готови да приемем, че мнението на другия човек е валидно, а може би дори и по-валидно от нашето собствено.

3. Латерално срещу билатерално възприятие (Едностранно и двустранно възприятие)

Мъжете и жените мислят по различен начин. Тенденцията при мъжете е да мислят латерално, чрез логично разрешаване на проблема, използвайки лявата страна на мозъка. Жените пък дават предимство на дясната страна, използвайки мисловни връзки и интуицията си. Някои мъже, но много повече жени, са билатерални във възприятията си, което означава, че ангажират и двете страни на мозъка в подхода си към даден проблем. Когато и двамата партньори осъзнаят тези различия, в ситуации, в които жената казва, че нещо  е нередно, тя най-вероятно ще се окаже права. И ако мъжът каже: „Нека направим това, това и това, за да го оправим.“, той вероятно вече има работещ план. Увери се, че човекът, в когото виждаш своя доживотен партньор, разбира умствените и емоционални различия между половете. Това ще те откара далеч в развиването на връзката ти и изграждането на здрав екип с партньора ти.

4. Начин на изразяване

Начинът, по който изразяваме опасенията си, е от огромно значение. Например казвайки нещо като: „Чувствам се злепоставен, когато се шегуваш с мен, въпреки че знам, че не целиш това.“ е много по-ефективно отколкото: „Винаги ме унижаваш с шегите си“. Първият пример подчертава твоите чувства и предполага, че партньорът ти не ти мисли лошото. Мекият отговор увеличава шанса да разрешите проблема, а вторият изказ само ще го накара да вземе отбранителна позиция.

5. Пространство

Понякога добрата комуникация се крие в това, което не казвате. Важно е да отдавате необходимото пространство на партньора си, както и да получите същото, ако се налага. Това означава, вместо да настояваш да ти каже какъв е проблема, да кажеш: „Обичам те и съм тук, за да те подкрепя, когато решиш, че си готов да говорим.” Нежното ти търпение и показването на любов ще му помогне да се отвори към теб, така че здравата комуникация да може да продължи.

6. Молете се заедно

Двойките, които се молят заедно, остават заедно. Да отделите време, хващайки се за ръце, и да кажете дори простичка молитва като – „Господи, ние се обичаме и имаме нужда от мъдростта Ти, за да ни помогне да разрешим този въпрос. Моля Те, помогни ни. ” – ще смекчи сърцата и насърчи любовта.

В заключение, ако добавим щипка любов към общуването си и се възползваме от тези 6 урока, имаме рецепта, гарантираща здравословна връзка, която по Божията благодат да трае за цял живот. Знам, че Бог ще ви води, ако предадете бъдещата си връзка в ръцете Му.

 

Author: Discovery Centre, published in ‘Signs of the times’ magazine.