Екип

Искра Томанова в интервю пред www.usmivka.net

Име: Искра Едмилова Томанова

Години: 45

Как се роди идеята за българска online телевизия?
Идеята беше на Иво. Той е човек, който много мечтае и Бог сбъдва мечтите му. Аз съм реалистка и за пореден път се опитах да го убедя, че нито имаме средствата, нито техниката, нито специалистите, за да започнем online телевизия. Радвам се, че за пореден път Иво погледна с вяра към тази идея и съм щастлива, че тази негова мечта вече е факт.

Вие сте тези, които дадоха началото на Hope Channel Bulgaria, как точно се започна? Как събрахте хората, как направихте екипите?
Началото на Hope Channel Bulgaria дадохме не ние, това е Божие дело. Всеки един от екипа ни е точен отговор на молитвите ни.
Споделихме с много млади хора и интернет специалисти идеята, а Бог беше подготвил почвата в сърцата им преди нас. На 3 февруари 2008 г. се навърши една година от първата ни среща. В къщи се събрахме около 30 човека – всички ентусиазирани от идеята, но без никакъв опит. Разделихме се в 4 екипа, които да подготвят сценария на програмите. Техническият екип се погрижи за реализирането им. Всеки имаше своето място в старта на идеята.

Какво би казала на всички от екипа на Hope Channel Bulgaria?
В Hope Channel ние сме нещо повече от екип – ние сме приятели. Какво бих им казала?
Щастлива съм, когато виждам как всеки от вас дава 100% от себе си в тази работа. Благодарна съм, че можем не само да работим заедно, но и да се забавляваме. Затова мога да кажа – имам 2 скъпи неща в този свят – моето семейство и семейството на Hope Channel, в което е част всеки от вас.

Разкажи накратко някоя случка „зад кулисите”, която ще помниш дълго?
Много са интересните случки „зад кулисите” – някои са комични, други драматични. Но най-скъп спомен за мен е един момент от първото ни предаване. Репетицията в петък вечер беше истински кошмар. Имахме всички възможни технически провали, точно в навечерието на старта ни. Разделихме се притеснени дали нещо ще се получи или сутринта ще бъде истинска катастрофа. Никога няма да забравя това предаване събота сутрин.
След първите успешни 30 минути влязох в апаратната. Там беше тъмно и всеки стоеше на поста си. Погледнах Иво и Ники Миланов – най-големите в екипа ни. В очите и на двамата имаше сълзи на радост. Това беше настроението на всички – усещахме Божията подкрепа и знаехме, че дължим успеха си само на Него! Често се връщам в спомените си към този миг с благодарност.

Какво е за теб Hope Channel?
Hope Channel за мен е поредната сбъдната мечта. Сега това е начина ми на живот и невероятната възможност да служа на Бог по един нов, различен метод.
В Hope Channel са приятелите ми, бъдещите ми мечти, вярата ми, че ще докоснем сърцата на повече хора и ще им покажем любовта на Исус.

В какво по-точно се изразява работата ти? Опиши подробно! Какви са проблемите, които трябва да разрешаваш?
Както вече знаете, в Hope Channel има 4 екипа, които подготвят сценариите на програмите. Моят екип е дамски и е невероятно удоволствие да си заобиколен от креативни и амбициозни млади хора, които всеки път поставят нови предизвикателства.
Другото ми приятно задължение е да режисирам някои от програмите. Тук стресовите ситуации и изненадите в последния момент са много, особено на живите предавания. Необходим е перфектен синхрон между операторите, режисьора на пулт и режисьора на предаването. Използвам момента да благодаря на операторите ни и на тримата режисьори на пулт, които вече са истински професионалисти.
Техниката ни все още е непрофесионална и често ни прави различни номера – или някоя камера ще започне да „размазва” или пултът за смесване ще блокира... Стараем се това да остане невидимо за зрителя, а колко успяваме – това ще кажете вие.

Как виждаш бъдещето на Hope Channel Bulgaria и как ти се вписваш в това бъдеще?
Много нови предавания, нови попълнения в екипа ни и нови опитности с Бога! Какво ще е моето място – знам със сигурност, че Бог ще ми покаже, защото вярвам в думите му: „Онзи (Бог), който е започнал доброто дело ще го довърши до край”.